Αν νιώθετε συνεχώς την ανάγκη να ξύσετε το κεφάλι σας, λόγω φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής, τότε είναι πιθανό να μην έχετε απλά πιτυρίδα.

Παρόλο που η πιτυρίδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την ενοχλητική φαγούρα που νιώθουμε στο κεφάλι και τις νιφάδες που βλέπουμε στις ρίζες των μαλλιών, δεν είναι η μόνη.

Φαγούρα στο κεφάλι: Τέσσερις βασικές αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε
Πολλές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο κεφάλι σας, από απλή πιτυρίδα έως και το παράσιτο ringworm ή κάτι πιο σοβαρό, όπως μια βακτηριακή λοίμωξη ή αυτοάνοσο νόσημα. Για να μπορέσετε να σταματήσετε την φαγούρα, θα πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που την προκαλεί.
Το αίσθημα κνησμού, είναι το σήμα που στέλνει το δέρμα μας για να μας πει ότι κάτι του συμβαίνει. Παράγοντες όπως οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες- έντονο ψύχος, αέρας, απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας -, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η μη ισορροπημένη διατροφή ή η χρήση ακατάλληλων προϊόντων, αλλά και το στρες, οι διακυμάνσεις των ορμονών και η γήρανση, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του προστατευτικού φραγμού του τριχωτού. Αυτό σημαίνει ότι τα φυσικά αποθέματα υγρασίας και η παραγωγή φυσικών ελαίων δεν επαρκούν για να διατηρήσουν το δέρμα του κεφαλιού ενυδατωμένο και υγιές, με αποτέλεσμα να εμφανίζει συμπτώματα ξηροδερμίας.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Αναπληρώστε τις ελλείψεις του εντάσσοντας στο διαιτολόγιό σας τροφές με «καλά» λιπαρά (ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο κ.λπ.) και επιστρατεύστε μάσκες εντατικής ενυδάτωσης και θρέψης.
Φαγούρα στο κεφάλι: Τέσσερις βασικές αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε
Επιμελές… ξέπλυμα!
Κάποιες φορές για τη φαγούρα που αισθανόμαστε στο κεφάλι είναι το βιαστικό και πλημμελές ξέπλυμα μετά το λούσιμο. Τα κατάλοιπα του σαμπουάν και του κοντίσιονερ μπορεί να ερεθίσουν το τριχωτό, επιπλέον δε, ευθύνονται για τις μικροσκοπικές λευκές νιφάδες που βλέπουμε κοντά στις ρίζες και λανθασμένα τις θεωρούμε πιτυρίδα.
Πώς αντιμετωπίζεται; Απλά και μόνο την επόμενη φορά να ξεπλύνετε με άφθονο νερό τα μαλλιά σας, ώστε να απομακρυνθεί και το τελευταίο ίχνος προϊόντος. Για να αναζωογονήσετε πραγματικά το δέρμα του κεφαλιού και να δώσετε έξτρα λάμψη στα μαλλιά σας, λίγο πριν ολοκληρώσετε, φέρτε το νερό σε όσο πιο κρύα θερμοκρασία αντέχετε! Αξίζει!
Αλλάξτε τα προϊόντα (σαμπουάν-κοντίσιονερ)
Πολλές από εμάς πιστεύουμε ότι ο πλούσιος αφρός του σαμπουάν, είναι αυτός που καθαρίζει τα μαλλιά μας. Πράγμα που δεν είναι αλήθεια. Η αποτελεσματικότητα ενός σαμπουάν δεν εξαρτάται από το πόσο αφρίζει, αλλά από τα συστατικά που περιέχει. Μάλιστα, ορισμένα συστατικά που προκαλούν αυτόν τον αφρό είναι ιδιαίτερα επιθετικοί παράγοντες που ξηραίνουν υπερβολικά το δέρμα του κεφαλιού. Συγκεκριμένα, οι θειικές ενώσεις που περιέχουν πολλά σαμπουάν, αφαιρούν από το δέρμα τον όξινο προστατευτικό μανδύα του και ενδέχεται να προκαλέσουν μικροφλεγμονές και ερεθισμό (κοκκινίλα και φαγούρα) στο τριχωτό, ιδιαίτερα όταν στη φόρμουλα δεν συνυπάρχουν με καταπραϋντικά συστατικά.
Πώς αντιμετωπίζεται; Δοκιμάστε να λουστείτε με ένα σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένο για το ευαίσθητο τριχωτό, κατά προτίμηση χωρίς θειικές ενώσεις (sulfate-free) και το πιο πιθανό είναι μέσα σε λίγες μέρες να υποχωρήσει η φαγούρα.
Οι σιλικόνες και ρητίνες μπορεί να είναι η αιτία
Τις συναντάμε σε προϊόντα styling αλλά και σε σαμπουάν, κοντίσιονερ ή serums που υπόσχονται λείανση και πειθαρχία στην τρίχα. Οι σιλικόνες είναι συνθετικές ενώσεις με πολλές και διαφορετικές ιδιότητες, γι αυτό και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα καλλυντικά, οι οποίες αν και δεν απορροφώνται από το δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Κι αυτό, γιατί με την υπερβολική χρήση τέτοιων προϊόντων, οι σιλικόνες αυτές συσσωρεύονται και σχηματίζουν στην επιφάνεια του τριχωτού ένα αόρατο φιλμ, το οποίο κάνει το δέρμα να ασφυκτιά. Έτσι, τα ενεργά συστατικά δεν διεισδύουν σε βάθος, η τρίχα βαραίνει και η φαγούρα… έρχεται, όταν αργούμε να λουστούμε. Το ίδιο ασφυκτικές για το δέρμα του κεφαλιού, αν δεν ξεβγαλθούν καλά, μπορούν να γίνουν και οι ρητίνες στα προϊόντα styling που δίνουν όγκο στα μαλλιά ή τονίζουν τις μπούκλες.
Πώς αντιμετωπίζεται; Αν δεν θέλετε να αλλάξετε τη ρουτίνα περιποίησης και styling που ακολουθείτε, χρησιμοποιήστε μία φορά την εβδομάδα ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό. Εναλλακτικά, δοκιμάστε τις ειδικές ήπιες απολεπιστικές συνθέσεις για το τριχωτό – είναι εμπλουτισμένες με ένζυμα ή ΑΗΑ – που θα απαλλάξουν το δέρμα του κεφαλιού σας από τα νεκρά κύτταρα και τα συσσωρευμένα κατάλοιπα των προϊόντων

Φαγούρα στο κεφάλι: Τέσσερις βασικές αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε

Εδώ είναι 4 κοινές αιτίες και οι αντίστοιχες θεραπείες για την φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής:
Πιτυρίδα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Είναι η συνηθέστερη αιτία της φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής. Πρόκειται για φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού σας σε μια υπερανάπτυξη μυκητών που προκαλεί την φαγούρα και απολέπιση. Αυτοί οι μύκητες ζουν φυσικά στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλες τριχωτές περιοχές του σώματος, αλλά το πρόβλημα προκύπτει όταν υπάρχουν σε μεγάλη συγκέντρωση.
Η λύση: Για τις ήπιες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό αντιπιτυριδικό σαμπουάν που περιέχει σελήνιο ή ψευδάργυρο. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μια συνταγή για ειδικό αντιμυκητιακό σαμπουάν, για τοπική εφαρμογή κορτιζόνης ή για κάποιο άλλο φαρμακευτικό αφρό, διάλυμα, κρέμα ή αλοιφή.
Ψωρίαση
Αυτή είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα ή στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν μπορείτε να κολλήσετε ψωρίαση από άλλους ανθρώπους. Δεν είναι γνωστό το τι ακριβώς προκαλεί αυτήν τη διαταραχή του δέρματος, αλλά έχετε περισσότερες πιθανότητες να την αναπτύξετε, αν κάποιος στην οικογένειά σας την έχει ήδη.
Η λύση: Δοκιμάστε κάποια από τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σαμπουάν που περιέχουν λιθανθρακόπισσα ή σαλικυλικό οξύ. Αν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, κλείστε ένα ραντεβού με το δερματολόγο σας, που θα σας συνταγογραφήσει ενδεχομένως κάποιο ισχυρότερο σαμπουάν και ίσως κάποιο σκεύασμα με κορτιζόνη.
Tinea capitis
Αυτή είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που είναι γνωστή και ως ringworm. Η tinea capitis εκτείνεται βαθιά μέσα στο θύλακα της τρίχας, προκαλώντας στρογγυλά μπαλώματα τριχόπτωσης που αυξάνουν σε μέγεθος συναρτήσει του χρόνου.
Η λύση: Εάν έχετε μια λοίμωξη ringworm κάπου αλλού στο δέρμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία φαρμακευτική αλοιφή με αντιμυκητιασική σύνθεση. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με το τριχωτό της κεφαλής. Δεδομένου ότι η λοίμωξη υπάρχει στο βάθος του θύλακα της τρίχας, θα πρέπει να πάρετε αντιμυκητιασικά φάρμακα που θα λαμβάνονται από το στόμα για την επίλυση του προβλήματος. Επειδή, ωστόσο, πρόκειται για ισχυρό φάρμακο, ο γιατρός θα σπεύσει πρώτα να σας κάνει εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ότι αυτή είναι η αιτία της λοίμωξης.
Αλλεργικές αντιδράσεις
Οι βαφές μαλλιών, το έκζεμα και η ατοπική δερματίτιδα είναι άλλες, λιγότερο συχνές, αιτίες της φαγούρας του τριχωτού της κεφαλής.
Η λύση: Οι αλλεργικές αντιδράσεις γενικά θα υποχωρήσουν από μόνες τους, αν μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τα χημικά στα οποία είστε αλλεργικοί. Αυτό ίσως απαιτήσει κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις στο γραφείο ενός δερματολόγου για να εντοπιστεί η χημική ουσία που σας προκαλεί την αλλεργία.
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για την φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής
Τις περισσότερες φορές, μια φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής δεν είναι λόγος ανησυχίας. Αλλά υπάρχουν φορές που μπορεί να “κρύβει” κάτι πιο σοβαρό. Δείτε το γιατρό σας εάν:
Τα φαρμακευτικά προϊόντα (σαμπουάν κλπ) δεν κάνουν καμία διαφορά
Η φαγούρα σας κρατάει ξύπνιους το βράδυ και επηρεάζει την εργασία σας
Μπορείτε να δείτε ψείρες ή κόνιδες στα μαλλιά σας
Οι κνησμώδεις κηλίδες είναι πολύ ευαίσθητες στην αφή