Τέχνη: Όταν δεν ξέρεις πού πας, όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν εκεί -Έκθεση,

“Η Αλεξάνδρα στη Χώρα των Θαυμάτων, ΠΡΑΞΗ II”

 Η ομαδική έκθεση εξετάζει την μαγεία της τέχνης και τη σχέση μεταξύ διαφορετικών εικαστικών πρακτικών μέσα από μία εκλεκτικιστική συλλογή νέων έργων που αντανακλούν τη δημιουργική ενέργεια της εποχής μας. Η επιμελητική πρόταση της Αλεξάνδρας Κολλάρου, φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της The Project Gallery μεταξύ 6-29 Νοεμβρίου 2020.

Bασικό ζητούμενο είναι να βρει τρόπους να φέρει την τέχνη κοντά στο κοινό σε μία περίοδο έντονης κρίσης και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Project Gallery

Event Information
The Project Gallery, Νορμανού 3, 1ος όροφος (εντός στοάς), Μοναστηράκι
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 6 Νοεμβρίου,19.00
Διάρκεια: 7-29 Νοεμβρίου 2020
Online Viewing Room: Εγκαίνια Κυριακή 15 Νοεμβρίου,19.00
Πληροφορίες: 2130436954
Τηρώντας τους αναγκαίους υγειονομικούς κανόνες που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊου, η χρήση μάσκας κατά την είσοδο στον χώρο είναι υποχρεωτική

 

Η ΕΚΘΕΣΗ

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο ζωής μας.

Η σχεδόν σουρεαλιστική νέα κανονικότητα είναι έξω από τα μέτρα μας – μοιάζει να ζούμε σε ένα αλλόκοτο παραμύθι, περιμένοντας αγωνιωδώς το αίσιο τέλος. Κόντρα στο αρνητικό κλίμα, η εικαστική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει. Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: να δημιουργούν όνειρα χωρίς λόγια, δίνοντας στην ψυχολογία μας το φιλί της ζωής.

«Η τέχνη ανέκαθεν συνόδευε τους ανθρώπους στις σκοτεινές στιγμές, είναι αρχετυπικό εργαλείο επιβίωσης. Δεν υπάρχει σενάριο εγκατάλειψης, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να παράγουν έργα, για να σώσουν τη ψυχή – τη δική τους και τη δική μας.» σημειώνει η Αλεξάνδρα Κολλάρου, που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης.

Αλεξάνδρα Κολλάρου

Αλεξάνδρα Κολλάρου

 Σαν ψυχογραφήματα, των δημιουργών τους αλλά και του συλλογικού ασυνείδητου, τα έργα εκφράζουν ευρεία γκάμα συναισθημάτων: από την ελπίδα και την αμηχανία μέχρι τον εκνευρισμό και την ονειροπόληση. Στο τέλος η ανάγκη να πιστέψεις σε κάτι θριαμβεύει, δίδεται η υπαινικτική υπόσχεση ότι όλα θα πάνε καλά.
Μέσα από το έργο καλλιτεχνών που απέχουν εκφραστικά μεταξύ τους, η έκθεση εξετάζει τους συσχετισμούς και τα όρια ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές τέχνης, καθώς και τη δύναμη του πλαισίου να υπαγορεύει τη σχέση του θεατή με τις εικόνες. Φιγούρες, σύμβολα και γράμματα, χρώμα, κλίμακα, φόρμες και υλικά δημιουργούν μαζί άχρονους, μαγικούς τόπους όπου ποικίλες έννοιες και προθέσεις συνυπάρχουν αρμονικά. Νατουραλιστικές νεκρές φύσεις συνδιαλέγονται με street art πορτραίτα και κινητικά έργα, φυσικού μεγέθους γλυπτά ζώα, κεντητά ταμπλό και τυπογραφικές εγκαταστάσεις.

Ένα πειραματικό soundtrack, ειδικά δημιουργημένο για την έκθεση από την πιανίστα Λευκή Καρποδίνη και τον συνθέτη Περικλή Λιακάκη συμπληρώνει την εμπειρία, βάζοντας στην εξίσωση ακόμη μία έκφραση τέχνης. Καλούμαστε να μπούμε σε μία ιδιότυπη χώρα των θαυμάτων με οδηγό μία επιμελητική πρόταση που καθρεφτίζει το τώρα και αναδεικνύει δουλειές καλλιτεχνών που αξίζει να γνωρίσουμε και να στηρίξουμε σήμερα. Στο κατώφλι μιας νέας εποχής, σε μία στιγμή στιγματισμένη από αβεβαιότητα, η τέχνη δεν πτοείται από αντιξοότητες.


Η τέχνη είναι η απάντηση.

 Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ιάκωβος Βολκώβ · Κωνσταντίνος Βραζιώτης · Βασίλης Γεωργίου · Χρήστος Γκιώνης · Sarah Ettlinger · Itsmi · Βασίλης Καρούκ · Καλλιόπη Κουκλινού · Γιώργος Κουτσούρης · Λούλα Λεβέντη · Δημήτρης Λιόσης & Harrison Lambert · Paraskevi · Κώστας Πρωτοπαπάς · Αργύρης ΣΕΡ · Mαρία Σπυράκη · The Krank · Κατερίνα Τσαλιγοπούλου · Heart Factory · Παναγιώτης Φερεντίνος · Σιμόνη Φοντάνα · Δήμητρα Χανιώτη.

Η Επιμελήτρια

Η Αλεξάνδρα Κολλάρου ασχολείται με την προώθηση της σύγχρονης τέχνης τα τελευταία 26 χρόνια στοχεύοντας, μέσα από ποικίλες εικαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις να την κάνει  προσιτή σε όλους. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω». alexandrakollaros.com

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ – ΕΡΓΑ

Πατώντας εδώ θα μπορέσετε να δείτε τα έργα της έκθεσης, ξεκινώντας στις 10 Νοεμβρίου 2020