Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η βόλτα έξω, στη φύση,δημιουργεί μια πιο θετική εικόνα του σώματος!

Οι ερευνητές αναζητούν εδώ και καιρό μεθόδους για να βοηθήσουν εκείνους που αγωνίζονται για την εικόνα του σώματός τους. Σύμφωνα με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, παραδείγματος χάρη, μπορείς να εξασκήσεις την αυτοσυγκέντρωσή σου και να μάθεις να παλεύεις ενάντια σε μη ρεαλιστικά πολιτιστικά ιδεώδη ομορφιάς!

Ωστόσο, οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν πρόσφατα μια σχετικά νέα προσέγγιση για τη βελτίωση της εικόνας του σώματος.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Body Image, Viren Swami, David Barron και Adrian Furnham αποδεικνύουν ότι ο χρόνος που περνάει κάποιος σε χώρους πρασίνου (ή ακόμα και απλά κοιτάζοντας φωτογραφίες των χώρων πρασίνου!) μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο θετική εικόνα του σώματος!

Αν και μια πληθώρα παλαιότερων μελετών έχει δείξει μια σχέση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται στη φύση και της θετικής εικόνας του σώματος, οι ερευνητές έπρεπε ακόμη να αποδείξουν την αιτιώδη  συσχέτιση μεταξύ των δύο μεταβλητών. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που πέρασαν περισσότερο χρόνο στη φύση ανέφεραν πιο θετικές κριτικές για το σώμα τους , αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο πραγματικά ότι ο χρόνος στη φύση προκάλεσε πραγματικά αυτή την αλλαγή ή πώς προκλήθηκε !

Οι ερευνητές παρέχουν δυο πιθανές εξηγήσεις για το, γιατί τα φυσικά περιβάλλοντα μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος:

Πρώτον, αυτοί οι πράσινοι χώροι μπορούν να «προσελκύσουν» με ηρεμία την προσοχή σας, επιτρέποντας στον εγκέφαλό σας να περάσει ήσυχο χρόνο αφήνοντάς σας χώρο διαλογιστείτε και να αυτοσυγκεντρωθείτε. Είναι επίσης πιθανό, δεύτερον, ότι οι όμορφοι χώροι με πράσινο θα σας δώσουν, απλώς, την απαραίτητη απόσταση από τα ερεθίσματα που συμβάλουν στην αρνητική εικόνα του σώματος σας, όπως οι επιφάνειες των παραθύρων που καθρεφτιζόμαστε ή οι διαφημιστικές πινακίδες και άλλες διαφημίσεις που περιλαμβάνουν μοντέλα και άλλα πρότυπα.

Δεδομένου ότι ο χρόνος σε πράσινους χώρους συσχετίζεται με άλλες βελτιώσεις στην ψυχολογική και ψυχική υγεία, γιατί να μην το δοκιμάσετε;

Την επόμενη φορά που θα αισθάνεστε άσχημα για εσάς, αφήστε τον καθρέφτη και κατευθυνθείτε στο πάρκο. Δεν μπορείς να φτάσεις εύκολα σε πράσινο χώρο; Κάνε αναζήτηση στο Internet για ένα  «όμορφο πράσινο τοπίο» και περάστε μερικά λεπτά απολαμβάνοντας το! Κάτι θα ξέρει και η επιστήμη !

www.igynaika.gr