Μακροβιοτική, ουσιαστικό
ένας τρόπος ζωής που καθοδηγεί τις επιλογές ενός ατόμου όσον αφορά τη διατροφή, τη δραστηριότητα και τον τρόπο ζωής του.
ένα σύστημα αρμονικών αρχών και πρακτικών που ωφελούν το σώμα, τον νου και τον πλανήτη.

– μακροβιοτικός-ή, επιθ., όπως μακροβιοτική φιλοσοφία ή μακροβιοτική διατροφή.
Ετυμολογία: Από τα Αρχαία Ελληνικά: Μακρός (που διαρκεί πολύ ή έχει μεγάλο μήκος) και Βίος (ζωή ή τρόπος ζωής).
Ο ορισμός συμφωνήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Μακροβιοτικής 2017 στο Βερολίνο, με 45 δασκάλους μακροβιοτικής, καθώς και την GOMF, την SHI, την Macrobiotic Association, την IMP, την IME, την Chi Energy, την IMS, και άλλες σχολές, ινστιτούτα και οργανισμούς.
Του Carl Ferré
Η μακροβιοτική είναι η πρακτική εφαρμογή των φυσικών νόμων της αλλαγής. Ο όρος προέρχεται από την ελληνική γλώσσα. «Μακρο» σημαίνει μεγάλος, και «βίος» σημαίνει ζωή. Είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει σε κάποιον να μάθει να ζει μέσα στη φυσική τάξη της ζωής, στη διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση όλων των πραγμάτων.
Η μακροβιοτική, όπως είναι σήμερα γνωστή, είναι το αποτέλεσμα της ακαταπόνητης εργασίας και του οράματος που είχε ο George Ohsawa (1893-1966). Ο Ohsawa ανέπτυξε φυματίωση σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Στα 18 του, η μητέρα του, ο μικρότερος αδελφός και η μικρότερη αδελφή του είχαν ήδη πεθάνει από την ίδια ασθένεια. Η δική του ασθένεια είχε προχωρήσει σε σημείο που οι γιατροί είχαν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα γι ‘αυτόν.
Αποφασισμένος να ξεπεράσει την κατάστασή του, ο Ohsawa άρχισε να ψάχνει για εναλλακτικές θεωρίες υγείας. Στήριξε τη θεωρία και την πρακτική της μακροβιοτικής στη θεωρία του Sagen Ishizuka (1850-1910) για την εξισορρόπηση των μεταλλικών αλάτων, στην αλληλουχία του πρώτου ουρανού του I-Ching, στο γιν και γιανγκ και σε άλλες αρχαίες ανατολικές έννοιες. Έζησε μέχρι την ηλικία των 73 ετών, αφιερώνοντας τη ζωή του στη διδασκαλία της μακροβιοτικής θεωρίας και τη γραφή για θέματα επιστήμης, ηθικής, θρησκείας και φιλοσοφίας σύμφωνα με την μακροβιοτική.
Παρ’ όλο που οι αρχές της μακροβιοτικής μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς της ζωής, αυτό το βιβλίο δίνει έμφαση στην εφαρμογή τους στη διατροφή και την υγεία. Η μακροβιοτική προσέγγιση στη διατροφή δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα φρέσκα λαχανικά. Ως επί το πλείστον, αποφεύγει το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ο στόχος είναι να παρέχει κανείς στο σώμα βασικές θρεπτικές ουσίες ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς να το φορτώνει με τοξίνες ή υπερβολές που πρέπει να εξαλειφθούν ή να αποθηκευτούν. Και καθώς το σώμα πάντα προσαρμόζεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος και στη δική του διαδικασία γήρανσης, οι ανάγκες του θα αλλάζουν πάντα. Η ιδέα είναι η εξισορρόπηση των επιπτώσεων των τροφών που καταναλώνονται με άλλες επιδράσεις στο σώμα, κυρίως μέσω της διατροφής, και η προσαρμογή στις αλλαγές με ελεγχόμενο και ειρηνικό τρόπο.
Μια βασική αρχή της μακροβιοτικής σκέψης είναι ότι όλα τα πράγματα – τα σώματά μας, οι τροφές μας και όλα τα άλλα – διέπονται από τις ενέργειες του γιν και του γιανγκ. Οι ενέργειες του γιν κινούνται προς τα έξω, οι ενέργειες του γιανγκ προς τα μέσα. Το κάθε τι περιέχει τις ενέργειες και του γιν και του γιανγκ αλλά κάποια από τις δύο υπερέχει.
Τα περισσότερα από τα τρόφιμα της τυπικής αμερικανικής διατροφής έχουν πολύ ισχυρό χαρακτήρα γιν ή γιανγκ και τείνουν να σχηματίζουν οξέα. Αντίθετα, η μακροβιοτική πρακτική δίνει έμφαση στις δύο ομάδες τροφίμων – δημητριακά και λαχανικά – που έχουν τις λιγότερο έντονες ιδιότητες γιν και γιανγκ, καθιστώντας ευκολότερη την επίτευξη μιας πιο ισορροπημένης κατάστασης στην φυσική τάξη της ζωής.
Η ζωή μέσα στη φυσική τάξη σημαίνει να τρώει κανείς μόνο ό, τι είναι απαραίτητο για την κατάσταση και τις επιθυμίες του και να μάθει να προσαρμόζεται με ειρηνικό τρόπο στις αλλαγές της ζωής.
Μαθαίνοντας κανείς τα αποτελέσματα που δημιουργεί η κάθε τροφή του επιτρέπει να αντιδρά συνειδητά σε άλλες επιρροές και να διατηρεί μια δυναμικά ισορροπημένη κατάσταση. Η προκύπτουσα ελευθερία από το φόβο και η νέα αίσθηση ελέγχου είναι δύο από τα σημαντικότερα οφέλη της μακροβιοτικής πρακτικής.
Η άσκηση της μακροβιοτικής ενθαρρύνει τη φυσική ικανότητα του σώματος να θεραπεύει τον εαυτό του. Αν το σώμα δεν είναι επιβαρυμένο από τοξίνες και υπερβολές, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και έτσι να θεραπεύσει οποιαδήποτε ασθένεια του συμβεί. Όποιος ξεκινά μια μακροβιοτική διατροφή περνάει από μια περίοδο θεραπείας, αρχίζοντας από την εξάλειψη των συσσωρευμένων τοξινών και των υπερβολών. Αυτοί που ακολουθούν μακροβιοτική διατροφή ενδέχεται επίσης να εμφανίζουν προβλήματα υγείας κατά διαστήματα και μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα τη διατροφή τους.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες εκτός από τη διατροφή που επηρεάζουν την υγεία. Η πρακτική της πραγματικής μακροβιοτικής δίνει έμφαση στην εξισορρόπηση των άκρων σε όλους τους τομείς. Τέλος, ο στόχος της μακροβιοτικής δεν είναι να αποφευχθεί ο θάνατος, ο οποίος είναι μέρος του κύκλου της ζωής. Αντίθετα, επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η ζωή του κάθε ατόμου είναι μακρά, υγιής και ευχάριστη.
Η συμβατική διατροφική προσέγγιση υποστηρίζει ότι κάθε άτομο χρειάζεται καθημερινά ορισμένες ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων, με βάση το στατιστικό μέσο όρο των αναγκών που έχουν όλοι. Αυτό καθιστά τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες εύκολες στην κατανόηση, αλλά δεν αφήνει χώρο στη μοναδικότητα των μεταβαλλόμενων αναγκών κάθε ατόμου. Τελικά οδηγεί σε στάσιμη σκέψη.
Η μακροβιοτική προσέγγιση υποστηρίζει ότι αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα για ένα άλλο, και ότι αυτό που λειτουργεί μια μέρα μπορεί να μην λειτουργήσει την επόμενη. Επομένως, η χρήση των μακροβιοτικών αρχών σημαίνει να προσδιορίσουμε τα τρόφιμα που ταιριάζουν καλύτερα σε εμάς με βάση την τρέχουσα κατάστασή μας και το τι θέλουμε να γίνουμε.
Με άλλα λόγια, η μακροβιοτική προσέγγιση απαιτεί αλλαγή σκέψης από μια στατική άποψη της ζωής σε μια δυναμική και ευέλικτη. Αυτό οδηγεί σε πραγματική ελευθερία. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να αντικαταστήσουμε μια διατροφή με βάση το κρέας και τη ζάχαρη με μια διατροφή που βασίζεται σε δημητριακά και λαχανικά.
Πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μια τέτοια ριζική μεταστροφή εν μία νυκτί. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν τη μακροβιοτική σταδιακά.
O ευκολότερος τρόπος για τους σχετικά υγιείς ανθρώπους να ξεκινήσουν τη μακροβιοτική πρακτική είναι να ακολουθήσουν μια βασική διατροφή που δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα φρέσκα λαχανικά.
Το φαγητό που τρώμε επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε, που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Η εκμάθηση της χρήσης των μακροβιοτικών αρχών είναι πολύ ευκολότερη μετά από έναν μεταβατικό χρόνο χρήσης της βασικής μακροβιοτικής διατροφικής προσέγγισης.
Το κύριο όφελος από την τυπική μακροβιοτική διατροφή είναι ότι το σώμα καθαρίζεται, καθώς οι τοξίνες και οι παλιές υπερβολές αποβάλλονται. Αυτό από μόνο του μπορεί μερικές φορές να ανακουφίσει τυχόν πόνους. Καθώς το σώμα μας καθαρίζεται, το μυαλό μας γίνεται πιο διαυγές και η φυσική μας διάκριση αρχίζει να επιστρέφει.
Οι άνθρωποι που έχουν σχετικά καλή υγεία μπορούν να ξεκινήσουν τη μακροβιοτική διατροφή αφού συμβουλευτούν κάποιο βιβλίο ή συγγενείς και φίλους που είναι πιο εξοικειωμένοι με την μακροβιοτική πρακτική.
Η πρώτη ενότητα αυτού του βιβλίου παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όμως ένα καλό βιβλίο μακροβιοτικής μαγειρικής είναι επίσης πολύτιμο.
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν γιατρό ή έναν μακροβιοτικό σύμβουλο που είναι εξοικειωμένος με τις επιπτώσεις της αλλαγής στη διατροφή πριν προβεί σε μεγάλες διατροφικές αλλαγές.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν να χρησιμοποιούν τις μακροβιοτικές αρχές για την αποτελεσματική θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Η τυπική μακροβιοτική διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται στην κατάσταση του κάθε ατόμου. Ακόμη και δύο άτομα με την ίδια ασθένεια χρειάζονται διαφορετικές διατροφικές προσαρμογές.
Πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν τη μακροβιοτική διατροφή, ή σκέφτονται να το κάνουν, αποθαρρύνονται από τον αριθμό των ιαπωνικών τροφίμων που περιέχει η τυπική μακροβιοτική διατροφή. Συχνά δίνεται έμφαση στις ιαπωνικές τροφές απλώς και μόνο επειδή ο Ohsawa ήταν Ιάπωνας. Η έκφραση της μακροβιοτικής γίνεται όλο και λιγότερο ιαπωνική καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί γράφουν και διδάσκουν για τη μακροβιοτική.
Μια δεύτερη πηγή σύγχυσης είναι ότι υπάρχουν τρεις κύριες εκφράσεις της Μακροβιοτικής:
αυτή του George και της Lima Ohsawa, και αυτές των μαθητών του Ohsawa, Michio και Aveline Kushi και Herman και Cornellia Aihara. Το βιβλίο αυτό ενοποιεί τις τρεις διαφορετικές εκφράσεις της μακροβιοτικής προσέγγισης. Παρ’ όλα αυτά, συμβουλευόμενοι διαφορετικές πηγή πληροφόρησης για τη Μακροβιοτική, οι αναγνώστες ενδέχεται να συναντήσουν φαινομενικά αντικρουόμενες συμβουλές.
Ενδιάμεσο Στάδιο
Στο ενδιάμεσο στάδιο αρχίζει κανείς να μαθαίνει τις αρχές της μακροβιοτικής. Η μακροβιοτική βασίζεται στην αρχή ότι υπάρχει μια φυσική τάξη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ό,τι κάνει κανείς και ό,τι τρώει κανείς καθορίζει ποιο είναι αυτό το άτομο και πώς αισθάνεται.
Αν κάποιος ζει και τρώει σε αρμονία με τη φυσική τάξη, το αποτέλεσμα είναι η φυσική κατάσταση της υγείας και της ευτυχίας. Αν κάποιος ζει και τρώει σε δυσαρμονία με τη φυσική τάξη, το αποτέλεσμα είναι αρχικά η μικρή ασθένεια και τελικά η σοβαρή ασθένεια. Η επιστροφή στη ζωή και στην τροφή σε αρμονία με τη φυσική τάξη οδηγεί σε καλύτερη κατάσταση υγείας και καλύτερη στάση ζωής.
Ο τρόπος για να μάθετε για τη φυσική τάξη είναι να μελετήσετε το γιν και το γιανγκ. Αυτές οι ανατολικές έννοιες παρέχουν μια άποψη της ζωής που μας επιτρέπει να ζούμε και να τρώμε σε αρμονία με τη φυσική τάξη.
Η γνώση του γιν και του γιανγκ χρησιμοποιείται για να αλλάξει μια αδύναμη κατάσταση σε μια ισχυρή, τη θλίψη σε χαρά, την ασθένεια σε υγεία. Είναι μια εργασιακή γνώση του γιν και του γιανγκ που οδηγεί σε μεγαλύτερη ελευθερία και περισσότερο έλεγχο της υγείας μας.
Το δεύτερο τμήμα αυτού του βιβλίου παρέχει μια εισαγωγή στο γιν και το γιανγκ. Η εκμάθηση του τρόπου εφαρμογής αυτών των αρχών στη ζωή είναι ο στόχος του ενδιάμεσου σταδίου.
Φυσικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτό το στάδιο σε οποιοδήποτε σημείο, ακόμα και από την πρώτη μέρα.
Καθώς αυξάνεται η κατανόησή μας, απολαμβάνουμε τη ζωή μας. Καθώς η σωματική, πνευματική και συναισθηματική μας υγεία βελτιώνεται, ταυτόχρονα αυξάνεται η κρίση μας. Μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα την καταλληλότητα των συμβουλών από άλλους.
Αυτή η αύξηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας οδηγεί γενικά σε μια πιο θετική στάση ζωής.
Προχωρημένο Στάδιο
Στο προχωρημένο στάδιο, έχουμε φτάσει τους διατροφικούς στόχους της μακροβιοτικής: να μπορούμε να τρώμε ό, τι θέλουμε όποτε θέλουμε χωρίς φόβο. Καμία τροφή δεν απαγορεύεται.
Αυτό το στάδιο είναι πολύ διαφορετικό από το αρχικό στάδιο. Είναι πλήρης ελευθερία και όχι ένα σύνολο κανόνων. Η κρίση μας έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τις αρχές που εμπλέκονται. Γνωρίζουμε την επίδραση κάθε τροφής και πώς αντισταθμίζουμε αυτή την επίδραση.
Όσοι βρίσκονται στο προχωρημένο στάδιο συνειδητοποιούν τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων με τους άλλους και αναζητούν πρόσθετα εργαλεία για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Κατανοούν ότι η μακροβιοτική δεν παρέχει όλες τις απαντήσεις, αλλά είναι ένας τρόπος θεώρησης της ζωής που μπορεί να ενσωματώσει όλους τους άλλους κλάδους και μεθόδους ανάπτυξης. Οι άνθρωποι σε αυτό το στάδιο της πρακτικής διακρίνονται για την υγεία τους, την ευτυχία τους και την ειλικρίνειά τους.
Οφέλη της Μακροβιοτικής
Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο γνωρίζουμε για την μακροβιοτική και όσο περισσότερο την εφαρμόζουμε, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος. Ωστόσο, δεδομένου ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στις αλλαγές της διατροφής και του τρόπου ζωής, τα ακριβή οφέλη για κάθε άτομο διαφέρουν. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα με τα κοινά οφέλη:
* Λιγότερη ή καθόλου κόπωση.
* Καλύτερη υγεία: ανακούφιση από όλους τους πόνους και ασθένειες, μεταξύ αυτών από τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τον καρκίνο.
* Περισσότερη όρεξη, ικανότητα να τρώει κανείς το απλούστερο φαγητό με μεγάλη χαρά και
βαθιά ευγνωμοσύνη.
* Περισσότερη σεξουαλική διάθεση και μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
* Βαθύς και καλός ύπνο κάθε βράδυ χωρίς εφιάλτες.
* Ικανότητα να κοιμηθεί κανείς μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα ξαπλώσει.
* Βελτιωμένη μνήμη, που οδηγεί σε καλύτερες σχέσεις.
* Μεγαλύτερη ελευθερία από θυμό, φόβο και πόνο.
* Ικανότητα να βλέπει κανείς τις δυσκολίες ως θετικές εμπειρίες μάθησης.
* Μεγαλύτερη καθαρότητα στη σκέψη και την ταχύτητα στην πράξη.
* Περισσότερη γενναιοδωρία στις αλληλεπιδράσεις μας.
* Μεγαλύτερος έλεγχο της προσωπικής μοίρας.
* Πεποίθηση ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι πολύ δύσκολο.
* Μεγαλύτερη ειλικρίνεια με τον εαυτό και τους άλλους.
* Βελτιωμένη κατανόηση της Ενότητας (Θεού).
Πολλά από αυτά τα οφέλη σχετίζονται προφανώς με την υγεία. Στην πραγματικότητα, για τη μακροβιοτική σκέψη όλα αυτά τα οφέλη είναι προϊόν της καλής υγείας. Το τρίτο μέρος αυτού του βιβλίου περιγράφει τη μακροβιοτική θεώρηση της ασθένειας και της θεραπείας και παρέχει μερικές πληροφορίες για τη μακροβιοτική διάγνωση καθώς και για τις φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας.
Η ενότητα που ακολουθεί προέρχεται από το κεφάλαιο του βιβλίου “Essential Guide to Macrobiotics” που αφορά τη θεραπεία.
Επικεντρωμένη Μακροβιοτική Διατροφή
Οι περισσότερες ασθένειες της πολιτισμένης κοινωνίας προέρχονται από υπερβολές και όχι από ελλείψεις. Ο μακροβιοτικός τρόπος για να εκφραστεί αυτό είναι: υπερβολικά πολύ γιν, πάρα πολύ γιανγκ, πάρα πολύ ακραίο γιν και γιανγκ, ή τροφή που παράγει πάρα πολλά οξέα… Σε απλές περιπτώσεις η αντιμετώπιση μέσω της διατροφής είναι εύκολη: απλώς φάτε περισσότερα τρόφιμα με τις αντίθετες ιδιότητες και λιγότερα τρόφιμα με την ίδια ποιότητα.
Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις είναι πιο σύνθετες. Τίποτα σε αυτόν τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης ενός ατόμου, δεν είναι μόνο γιν ή μόνο γιανγκ. Όπως και με την κατηγοριοποίηση των τροφίμων, όλα τα χαρακτηριστικά γιν και τα χαρακτηριστικά γιανγκ μιας κατάστασης πρέπει να προστεθούν για να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι υπερβολικά γιν ή υπερβολικά γιανγκ. Μπορεί να υπάρχει οίδημα (περισσότερο γιν) και ερυθρότητα (περισσότερο γιανγκ) και ούτω καθεξής. Το να αθροίσει κανείς όλους τους παράγοντες και να αποφασίσει πόσο βάρος μπορεί να δώσει στον καθένα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.
Ευτυχώς, το να ακολουθεί κανείς τη βασική μακροβιοτική διατροφή βοηθά στην αποκατάσταση της θεραπευτικής δύναμης του σώματος. Μια προσέγγιση για τη θεραπεία είναι να τρώει κανείς μια ποικιλία από τρόφιμα όταν είναι υγιής και να χρησιμοποιεί μια επικεντρωμένη μακροβιοτική διατροφή όταν είναι άρρωστος ή ανήσυχος για οποιοδήποτε λόγο. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται για σύντομες χρονικές περιόδους και είναι συχνά το μόνο που χρειάζεται για την αποκατάσταση της υγείας ανάλογα με την ασθένεια (υπερβολικά γιν συνθήκες ανταποκρίνονται καλύτερα) και τη δύναμη της φυσικής θεραπευτικής δύναμης ενός ατόμου.
Η επικεντρωμένη μακροβιοτική διατροφή είναι μια περιορισμένη βασική μακροβιοτική διατροφή, όπου κανείς τρώει και πίνει μόνο ό, τι είναι απαραίτητο για τη ζωή του και προκειμένου να εξισορροπηθεί το γιν και το γιάνγκ.
Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνει κανείς κυρίως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φασόλια και φύκια. Χρειάζεται επίσης θαλασσινό αλάτι είτε μόνο του είτε σε μίσο, σάλτσα σόγιας, umeboshi ή gomashio και υγρό, συνήθως τσάι bancha (kukicha). Όλα τα υπόλοιπα περιορίζονται στο ελάχιστο ή αποφεύγονται εντελώς. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στη φυσική θεραπευτική δύναμη του σώματος να θεραπεύσει εσωτερικά.
Συγκεκριμένα ποσοστά και οδηγίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο καθώς και ένα κεφάλαιο για την κατανόηση και τη χρήση του γιν και του γιανγκ. Μια ακόμα σημείωση: Θεωρείται ότι κάποιος θα πιει νερό όταν διψάσει ή όταν το επιθυμήσει. Παρ’ όλο που το νερό ίσως χρειαστεί να περιοριστεί σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, η τρέχουσα άποψη είναι να πίνει κανείς νερό όταν το σώμα το ζητάει.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Carl Ferré Essential Guide to Macrobiotics
Μετάφραση και επιμέλεια
από την ομάδα της Όμορφης Ζωής
Διαβάστε εδώ το α’ μέρος του άρθρου: Τι είναι η Μακροβιοτική; | Μέρος α’
Πηγή: George Ohsawa Macrobiotic Foundation