Ο λόγος για το “downvote” το κουμπί στο Facebook που έχει ήδη ανάψει φωτιές και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Τι είναι το downvote; Μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως ένα διαφορετικό dislike αλλά έχει μεγαλύτερη δύναμη.

Το Facebook θέλει με το downvote να προωθήσει μια ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών. Και το κουμπί αυτό θα το πατάς όταν θέλεις να κρύψεις ακατάλληλα σχόλια ή post, προσβλητικά ή παραπλανητικά. Αυτό το «αρνητικής ψήφου» κουμπί στο Facebook έρχεται για να φέρει τα πάνω κάτω καθώς ήδη πολλοί θεωρούν πως είναι ένας τρόπος λογοκρισίας ενώ εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ρόλο του στα Μέσα Ενημέρωσης.

Πάντως, εκπρόσωπος του facebook δηλώνει πως το κουμπί αποσκοπεί απλώς στο να δώσει κίνητρο στους χρήστες να δηλώσουν ότι ένα μήνυμα είναι ακατάλληλο.

«Δεν δοκιμάζουμε ένα dislike κουμπί. Εξετάζουμε ένα χαρακτηριστικό για τους ανθρώπους για να μας δώσουν το feedback για τα σχόλια σε δημόσιες κοινοποιήσεις σελίδων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ενώ προς το παρόν το χαρακτηριστικό δοκιμάζεται μόνο για ένα μικρό σύνολο στις ΗΠΑ.

Πώς μοιάζει αυτό το κουμπάκι;

Όταν το πατάς, κρύβει ένα σχόλιο και δίνει στο χρήστη πρόσθετες επιλογές αναφοράς όπως “Offensive”, “Misleading” και “Off Topic”. Αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Facebook ν καταλάβει αν ένα σχόλιο είναι fake news ή απλώς άσχετο.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

A quick video of what the button looks like for me. Coming up next, a video of putting it into action thanks to a willing volunteer.

Έτσι το dislike button που πολύ περίμεναν εδώ και χρόνια δεν θα έρθει ποτέ. Δεν θα μπορείς ποτέ να κάνεις dislike επειδή δεν σου αρέσει η φωτογραφία του πρώην σου ή ένα τραγούδι που ανέβασε, αλλά η πλατφόρμα στοχεύει σε κάτι πιο ουσιαστικό. Τώρα μένει να δούμε στην πράξη κατά πόσο αυτό θα λειτουργήσει…

Πάντως εκεί στο Facebook γίνεται δουλίτσα, καθώς πριν λίγες μέρες ο  Zuckerberg δήλωσε πως αλλάζουν οι ειδήσεις στο Facebook, προβάλλοντας περισσότερα posts απ’ τους κοντινούς φίλους και την οικογένειά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here