Κληρονόμου Δήμητρα
Σύμβουλος ζευγαριού και οικογενειας MSc

Η συμπεριφορά τη μητέρας σχετίζεται άμεσα με τη συμπεριφορά του παιδιού της: μητέρα με σωστή συμπεριφορά =παιδί με σωστή συμπεριφορά, ενώ μητέρα με προβληματική συμπεριφορά =παιδί με προβληματική συμπεριφορά.

Η καλή μαμά δεν γεννιέται, γίνεται!
Η καλή μαμά έχει γερή ,ουσιαστική σχέση με το παιδί της, ενώ παράλληλα δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και αγάπης στην οικογένεια. Η μαμά γνωρίζει ότι οι καλές σχέσεις γίνονται ακόμα καλύτερες όταν τις συντηρούμε και τις προσέχουμε, βοηθώντας σε αυτό και ο σύζυγος!

Τί γίνεται όμως όταν η μαμά ενώ προσπαθεί για τα παιδιά της, νιώθει αγάπη αλλά ψυχικά δεν είναι καλά?

Δεν μιλάμε για βαριά ασθένεια της ψυχής…Εξ’άλλου όλες οι μαμάδες περνούν και αυτές τις φάσεις τους….Μιλάμε για μαμάδες που έχουν υπερβολικό άνχος και κάποια στιγμή ‘πέφτουν’ σε ήπια κατάθλιψη.. Ένα ποσοστό το καταλαβαίνει και ζητάει βοήθεια, ενώ ένα άλλο ποσοστό δεν το καταλαβαίνει και η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη…Αν μία μαμά είναι καλά,είναι όλοι καλά!
Όταν όμως ψυχικά είναι εξουθενωμένη και νιώθει ότι δεν μπορεί κάπου να στηριχτεί, τότε πέρα από το οικογενειακό περιβάλλον που πρέπει να την βοηθήσει την κατάσταση ,πρέπει η ίδια να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας..
Τα παιδιά αργά ή γρήγορα καταλαβαίνουν την ‘αύρα’ της μαμάς και την αλλαγή του χαρακτήρα της και αρχίζουν να μην νιώθουν και αυτά καλά και να βγάζουν περίεργες αντιδράσεις..

Οι δύο βασικές αρχές για δυνατή μαμά..(πάρε την ζωή στα χέρια σου)

1.Βρες τον εαυτό σου, όσο αδύναμη και να είσαι!
Καλή μαμά είναι η μητέρα που έχει βρει τον εαυτό της, που ξέρει τα προτερήματα της αλλά και τις αδυναμίες της,όπου έχει τη βασική αυτογνωσία αλλά και τον τρόπο να ρυθμίζει το στρες, τον θυμό , τα συναισθήματα της ,ώστε να αντεπεξέρχεται.

2.Βρες τον συνδετικό κρίκο με το παιδί σου!
Η καλή μαμά δημιουργεί αυθεντικό συναισθηματικό δεσμό, δηλαδή ουσιαστική σχέση με το παιδί της και επενδύει στο να καταλάβει και να σεβαστεί την ιδιοσυγκρασία του, ενώ φέρεται με τρόπο που το βοηθάει να ‘ανθίσει΄.

Για το igynaika.gr Κληρονόμου Δήμητρα
Σύμβουλος ζευγαριού και οικογενειας MSc
dklironomou@gmail.com
Tηλ:6971578684

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here