Zen: μάθε τι σχέση έχει με τη δουλειά,τις σχέσεις ή και με το branding -Τεχνικές

Επιμέλεια Εύη Βισβάρδη

Ξέρω, πρέπει να σκέφτεστε … “To Zen τι σχέση έχει με τη δουλειά μου, τη σχέση μου ή και με το branding;”
Πολύ μεγάλη πιστεύουν οι δάσκαλοι του Ζεν πραγματικά!
Πρώτον, κατά τη διάρκεια αυτής της αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι, πρέπει να έχετε παρατηρήσει τη σημασία της εργασίας και της διαβίωσης και των σχέσεων σε ένα περιβάλλον και με συνθήκες που ενθαρρύνουν επίσης την ψυχική και σωματική σας ευεξία. Είναι πραγματικά πιο σημαντικό από ποτέ!
Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τον αντίκτυπο του  Ζεν στην ευημερία σας, η ομάδα μας βρήκε πληροφορίες από τους master του Ζεν.
Οι βουδιστές ηγέτες υποστηρίζουν ότι οι διδασκαλίες τους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας, του φόβου και του άγχους που συνοδεύει την εξάπλωση του COVID-19.
The Plum Village Tradition of Zen Master Thich Nhat HanhΔεν είναι η πρώτη φορά που οι Βουδιστές προσφέρουν τις διδασκαλίες τους για να προσφέρουν ανακούφιση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Zen: μάθε τι σχέση έχει με τη δουλειά,τις σχέσεις ή και με το branding -Τεχνικές

Ο master του Ζεν Thich Nhat Hanh επινόησε για πρώτη φορά την έννοια του «εμπλέκομαι μέσω Βουδισμού» και αλληλεπιδρώ με όσα συμβαίνουν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, αντιμέτωπος με την επιλογή ανάμεσα στην εξάσκηση σε μεμονωμένα μοναστήρια ή την αλληλεπίδραση με τον βασανισμένο λαό του Βιετνάμ, αποφάσισε να κάνει και τα δύο.Τα τελευταία χρόνια πολλοί Βουδιστές έχουν εμπλακεί ενεργά σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα σε μεγάλο μέρος της Ασίας καθώς και σε τμήματα του δυτικού κόσμου.
Οι ακόλουθες πέντε διδασκαλίες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην τρέχουσα εποχή του φόβου, του άγχους και της απομόνωσης.

Zen 101: An Introduction to Zen Buddhism

1. Αναγνωρίστε τον φόβο
Οι βουδιστικές διδασκαλίες δηλώνουν ότι ο πόνος, η ασθένεια και ο θάνατος πρέπει να αναμένονται, να κατανοούνται και να αναγνωρίζονται. Η φύση της πραγματικότητας επιβεβαιώνεται με ένα σύντομο ρητό: «Είμαι υπό γήρανση… υπόκειμαι σε ασθένεια… υπόκειμαι σε θάνατο» “I am subject to aging … subject to illness … subject to death.”
Αυτό το ρητό χρησιμεύει για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι κάτι φυσικό για τη συνηθισμένη ζωή μας. Μέρος της ειρήνης με την πραγματικότητά μας, ανεξάρτητα από τη ζωή του καθενός μας , περιμένουμε την ανισότητα, την έλλειψη ελέγχου και την απρόβλεπτη κατάσταση.
How to Become a Buddhist: 13 Steps (with Pictures) - wikiHowΗ σκέψη ότι τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά, από βουδιστική οπτική γωνία, προσθέτει περιττό πόνο.
Αντί να αντιδρούν με φόβο, οι βουδιστές δάσκαλοι συμβουλεύουν να εργάζονται με τον φόβο, να τον διαχειρίζονται. Όπως εξηγεί ο βουδιστής μοναχός της Theravada, Ajahn Brahm, όταν «πολεμούμε τον κόσμο, έχουμε αυτό που λέγεται πόνο», αλλά «όσο περισσότερο αποδεχόμαστε τον κόσμο, τόσο περισσότερο μπορούμε πραγματικά να απολαύσουμε τον κόσμο».
Do All Zen Buddhists Believe in Rebirth? - SevenPonds ...2. Εξασκηθείτε με προσοχή και διαλογισμό
Mindfulness και ο διαλογισμός είναι βασικές βουδιστικές διδασκαλίες. Οι πρακτικές ευαισθητοποίησης στοχεύουν στον περιορισμό παρορμητικών συμπεριφορών με επίγνωση του σώματος.
 Με την πρακτική της συνειδητότητας-Mindfulness, τα άτομα μπορούν να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους . Με την πρακτική Mindfulness, κάποιος θα μπορούσε να γίνει πχ πιο συγκεντρωμένος στο τώρα και προσεκτικός και να αποφύγει να αγγίξει το πρόσωπο του αλλά και να πλύνει τα χέρια, όταν χρειάζεται.Ο διαλογισμός, σε σύγκριση με τη συνειδητότητα, είναι μια μακρύτερη, πιο εσωτερική πρακτική από την πρακτική Mindfulness. Για τους Βουδιστές, ο χρόνος μόνος σου με το μυαλό σου είναι συνήθως μέρος μιας θεραπείας διαλογισμού. Η απομόνωση και η καραντίνα μπορούν να αντικατοπτρίζουν τις απαραίτητες συνθήκες για μια θεραπεία διαλογισμού.
Once you learn these 7 lessons from Zen Buddhism, you'll be much wiserΟ Yongey Mingyur Rinpoche, ένας Θιβετιανός βουδιστής μοναχός, συμβουλεύει να παρακολουθείς στις αισθήσεις σου τα αποτελέσματα του άγχους στο σώμα και να τις θεωρείς ως σύννεφα που έρχονται και φεύγουν.Ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να αναγνωρίσει τον φόβο, τον θυμό και την αβεβαιότητα. Μια τέτοια αναγνώριση μπορεί να διευκολύνει την αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων ως απλή αντίδραση σε μια μόνιμη κατάσταση.
3. Καλλιέργεια συμπόνιας
Οι βουδιστικές διδασκαλίες υπογραμμίζουν τα «τέσσερα ανυπολόγιστα σε αξία»:
αγάπη-καλοσύνη, συμπόνια, χαρά και ηρεμία. Οι βουδιστές δάσκαλοι πιστεύουν ότι αυτές οι τέσσερις στάσεις ζωής μπορούν να αντικαταστήσουν τις ανησυχητικές και φοβισμένες καταστάσεις του νου.
A Woman of Zen - Lion's Roar
Όταν τα συναισθήματα γύρω από το φόβο ή το άγχος γίνονται πολύ δυνατά, οι βουδιστές δάσκαλοι λένε ότι πρέπει να θυμηθούμε παραδείγματα συμπόνιας, καλοσύνης και ενσυναίσθησης. Το μοτίβο των φοβισμένων και απελπισμένων σκέψεων μπορεί να σταματήσει φέρνοντας τον εαυτό σου πίσω στο αίσθημα της φροντίδας των άλλων.
Η συμπόνια είναι σημαντική ακόμα και όταν διατηρούμε την απόσταση. Ο αδελφός Phap Linh, ένας άλλος βουδιστής δάσκαλος, συμβουλεύει ότι θα μπορούσε να είναι μια στιγμή για όλους να φροντίσουν τις σχέσεις τους.Αντιμετώπιση της απομόνωσης.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω συνομιλιών με τους αγαπημένους μας αλλά και μέσω εξάσκησης διαλογισμού. Καθώς οι διαλογιστές εισπνέουν, πρέπει να αναγνωρίσουν τα βάσανα και το άγχος που όλοι αισθάνονται και, ενώ αναπνέουν, εύχονται σε όλους ειρήνη και ευεξία.
5 Buddhist teachings that can help you deal with coronavirus anxiety4. Κατανόηση των διασυνδέσεών μας 
Τα βουδιστικά δόγματα αναγνωρίζουν μια διασύνδεση μεταξύ όλων. Η πανδημία είναι μια στιγμή να το δούμε πιο ξεκάθαρα. Με κάθε ενέργεια που κάνει κάποιος για αυτο-φροντίδα, όπως το πλύσιμο των χεριών, βοηθάει επίσης στην προστασία άλλων.
Η δυαδική σκέψη του διαχωρισμού μεταξύ του εαυτού και του άλλου, του εαυτού και της κοινωνίας, καταρρέει όταν το δούμε από αυτή την άποψη της διασύνδεσης.
Η επιβίωσή μας του ενός εξαρτάται από το άλλο και όταν αισθανόμαστε την αίσθηση ευθύνης απέναντι σε όλους, κατανοούμε την έννοια της διασύνδεσης ως σοφή αλήθεια.
5. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να προβληματιστείτε
Οι καιροί αβεβαιότητας, υποστηρίζουν οι βουδιστές δάσκαλοι, μπορούν να είναι καλές ευκαιρίες για την εφαρμογή αυτών των διδασκαλιών.
Buddhism: Beliefs about DeathΤα άτομα μπορούν να μετατρέψουν την απογοήτευση με την τρέχουσα στιγμή σε κίνητρο για να αλλάξουν τη ζωή και την προοπτική του κόσμου.
Εάν κάποιος επαναπροσδιορίσει τα εμπόδια ως μέρος του πνευματικού μονοπατιού, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δύσκολους καιρούς για να δεσμευτεί να ζήσει μια πιο πνευματική ζωή.
Η απομόνωση στο σπίτι είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε, να απολαύσουμε τα μικρά πράγματα και να είμαστε, να υπάρχουμε, απλά.

 

Πίνετε με μεγάλες γουλιές τη ζωή σας και τη χαρά που η ίδια η ζωή  είναι!
 Γιορτάστε τη ζωή σας!
Celebrate Your Life !
Ενημερωθείτε για τα Soul Fests του 2020 !
Δηλώστε το ενδιαφέρον σας να σας ενημερώνουμε μέσω email στο
celebrateyourlifegr@gmail.com